Gästbloggare, medlemmarnas (ena) tvåa i Vårens Novell: Meh Johansson

2015-08-17 09:27 av Mette H-B

Tänka sig …

En andra plats i Vårens Novell.

Den känslan kommer jag att bära med mig väldigt länge.

Jag vet inte riktigt hur jag ska starta då det är så mycket jag vill få med utan att det blir, just för mycket. Får väl helt enkelt hoppa över barndomen, ungdomen och göra ytterligare ett litet skutt, en bra bit in på medelåldern då mitt skrivande började.

Kommer så väl ihåg det. Länge hade jag burit på en idé om att skriva en egen bok, och just tanken på att skriva en egen lockade då mer än att läsa någon annans. Dessutom var det en utmaning då jag innan knappt klarat läsa en hel utan att bli rastlös. Skulle jag då klara att skriva en?

Jodå. Efter sextiotusen fyrahundranittiosju ord, var jag inte bara klar, utan skulle även komma att bli fast i den litterära världen. Nyfiken med inspirationen på topp letade jag över internet efter forum där man kunde lära sig mer om författarskap, hitta likasinnade. Hittade Kapitel1 och blev medlem 2012.

Jag publicerade några av mina kapitel och läste av andras, och av de kommentarer de fått. Imponerades av den öppenhet som fanns här. Det var både ris och ros, konstruktiv kritik. Insåg ganska snart att det handlade mycket om att, ge för att få. Kommenterade man andras texter fick man oftast gensvar på sina egna. Det var både nytt och spännande, framförallt lärorikt.

Sedan försvann jag – bara sådär, under en längre period från sidan men dök upp igen någon gång under 2014, och blev kvar. Här hade man helt enkelt den bästa möjlighet att bättra sitt skrivande, läsa och lära sig av andra, få de bästa råden, få svar på sina frågor, själv ge råd och öppet kunna diskutera i forum.

Någon skrivarkurs har det inte varit tal om för min del. Om det kan bli i framtid vill jag ha osagt men än så länge finner jag en utveckling här på K1. Se bara vilka duktiga skribenter som nu ligger ute med sina texter, författare som blivit utgivna med rötter härifrån. Något att se upp till och lära sig av.

I sommar har jag verkligen haft semester från de vardagliga tingen. Skrivandet har också fått vänta. Istället har jag läst. Mycket av svenska författare då det känns som jag har en del att ta igen där. Just nu läser jag även av kända K1 profiler. Rekommenderas.

När jag inte har semester från skrivandet, skriver jag med brinnande lust, för att jag tycker om det. Har fler skrivprojekt startade och strävar hela tiden att försöka bredda mig i skrivandet. Försöker som många andra att prioritera min tid så bra det går med vardagliga sysslor och intressen. Men som ni vet när man skriver har tiden en mystisk förmåga att försvinna ibland.

Du sitter där, djupt försjunken i dina texter och upptäcker plötsligt att det är mörkt runt dig. Vem släckte lampan? Hela huset är svart, inga lampor är tända förutom flitens lampa som visar sig genom datorskärmens dunkla ljussken. Sol och måne har bytt plats sedan länge. Samvetet får sig ännu en törn. Än en gång har du missat kvällsmyset i soffan med dina nära och kära som inte orkade vänta, utan lät dig sitta där i all din ensamhet istället.

Hur prioriterade jag då ...?

Avrundar där med ett leende över läpparna, och tackar er alla som röstade på mig och Snöängeln. Ni vet nog redan hur mycket ni betyder för mig. Ni är alla fantastiska som håller till här, det ska ni veta!

Ett litet gott råd: Prioritera rätt och njut av skrivandet :)

Trevlig fortsättning på den regniga sommaren, och som ni redan vet. Efter regn kommer solsken.

/Meh Johansson

– Att få veta hur andra tänker, tycker, tolkar, ser och uppfattar ens verk är oumbärligt för ens utveckling.

Kommentarer Kommentera

2015-08-21 19:54 | Anmäl

Tack Johan! :)

2015-08-21 00:22 | Anmäl

Fint skrivet inlägg. Många saker om skrivande som går att känna igen sig i.

Jag kommer ihåg att jag läste "Snöängeln", och tänkte direkt efteråt att den inte var så speciell. Men några veckor senare blev den ändå en av de noveller som jag röstade på. Du skrev på ett sätt som gjorde att bilder och känslor stannade kvar i minnet.

2015-08-19 21:51 | Anmäl

Tack alla ni. Ni ger mig verkligen energi att fortsätta med allt och ger mig känslan att inte vara ensam.

2015-08-19 17:34 | Anmäl

Kanontrevligt inlägg, roligt att läsa! Så skönt att du nu är kvar både här och i skrivandet :-)

2015-08-19 10:45 | Anmäl

Trevligt blogginlägg, Meh!

2015-08-18 21:26 | Anmäl

Tror det skulle behövas ett litet jippo Jens. Eller kanske Romanracet Anders men oavsett tack för att ni finns!

Vill också passa på att tacka Mette för bokpaketet som kom idag och för de uppmuntrande orden. Tack! :)

2015-08-17 13:53 | Anmäl

Detta skulle kunna ha varit min historia också. Detaljer skiljer förstås, men det skapar en väldigt fin känsla av gemenskap, just denna text. Och kärnan: ensamheten i ens fantasivärld. Medan andra hoppas på något meningsfullt i dumburken och inte fattar det fantastiska med ohämmad fantasi bakom datorn, så går tiden. Det är nära mellan rummen...Sluta med ditt knattrande! Har jag hört ofta. Nu har barnen upptäckt att jag har wi-fi så nu kan jag sätta mig någon annan stans i huset.
Men ensamheten kvarstår och innesäsongen utan krattor och borrmaskiner, närmar sig. Romanracet som vi hade för något år sedan var jättefint. Kanske för att det mera utvecklade och mindre konkurrerade. En slags kurerande bot på ensamhet.
Så skönt det är att ha er!

2015-08-17 09:38 | Anmäl

Det är precis det här som gör att jag också är kvar på k1, fastän sidan skapades för ett enda syfte, Bok-SM, har den lyckats överleva det syftet och transformerats till någonting annat.

Någonting på många vis större och bättre.

Blir mer och mer sugen att dra igång något litet jippo snart igen, men måste vara säker på att tid och ork räcker till först.

Kul för många nya att se vad vi har sysslat med under åren och få delta själva.

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...Arnljot Eggen har sagt: "Man måste skriva en hel del för att förstå vad man inte ska skriva."

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Och mörkret föll

"Ett stort oväder drar fram genom mellersta Sverige och skadar flera hus i dess väg. En blixt får e…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |