Ljus lägesrapport

2015-09-04 14:12 av Mette H-B

Hej!

Nyhetsrapporteringen just nu får även den mest luttrade att kippa efter andan. Läget i världen är förtvivlat. Men inte bara, om man ska tro till exempel Hans Rosling, professor i statistik.

Det konkreta engagemanget för världens dryga 60 miljoner flyktingar växer dessutom i snabb takt. Medmänskligheten gör mig alldeles varm i hjärtat. Och jag tror att det är viktigt att vi uppmärksammar även den; det goda. Därför tänker jag, i dagens lilla lägesrapport från bokvärlden, enbart fokusera på de glädjande nyheterna (som jag hittade på www.svb.se).

Ta hand om er, och så många andra ni mäktar med!

Bra boksommar
Det var en regning sommar. Vilket inte gillades av alla soltörstande svenskar. Men regnet förde även något positivt med sig. Nästan samtliga bokhandlare Svensk Bokhandel talat med rapporterar om en ökad sommarförsäljning jämfört med i fjol. Hurra!

Bara för bokdebutanter
Nystartade Bonnierförlaget Twenty7 Books kommer under 27 dagar att ta emot manus från aspirerande författare. Under perioden, som startade den 1 september, kan man lämna en ”pitch” på en sida plus de första 5.000 orden. Romanen behöver inte vara klar och alla genrer är välkomna. Förlaget är dock primärt intresserade av kommersiell litteratur och man får inte tidigare ha varit utgiven. I januari 2016 kommer förlaget att välja fem manus som ska ges ut.

Stockholmsk solskenshistoria
I mitten av juni var pengarna slut och anrika Hedengrens Bokhandel i Stockholm riskerade även att bli avstängd från Förlagssystem. Räkningarna låg på hög och ägaren Nicklas Björkholm såg konkursen närma sig. I ett brev till butikens stamkunder förklarade han läget. En av mottagarna var författaren Bodil Malmsten. I flera inlägg på Twitter uppmärksammade hon ”hotet mot Hedengrens”, varpå såväl sociala som traditionella medier snart hakade på. Intresset spred sig till allmänheten. Uppropet blev vändningen. Efter omfattande stöd från allmänheten är konkurshotet nu över.

– Jag är stum av förundran. Utan detta hade vi inte klarat det, säger Nicklas Björkhol, till Svensk Bokhandel. Han hoppas att även fler boklådor har gagnats av hans initiativ.
– Problemen gäller alla fysiska boklådor. Hedengrens har extremt många stamkunder, men jag uppmuntrar även andra butiker att ta kontakt med sina. Det kan hjälpa.

Bravo Bonniers
Efter nära 20 år utan en gemensam överenskommelse skrev Sveriges Författarförbund och Bonnierförlagen i dagarna under ett nytt samarbetsavtal.
– Det känns helt fantastiskt, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius

Grymt för GOT-älskare
HarperCollins lanserar en Game of Thrones-app för att locka folk som gillar tv-serien att också läsa böckerna. I appen skriver användaren in var hen befinner sig i historien och erbjuds då gratis utdrag ur boken, samt kartor och presentationer av figurerna. Appen har utvecklats i samarbete med seriens fans, då det fanns en önskan om att smidigt gå från tittande till den litterära världen. Appen ska uppdateras kontinuerligt i takt med att tv-serien fortsätter och nya böcker ges ut.

Det var allt för nu.

Ha en fin helg!
Mette

Kommentarer Kommentera

2015-09-05 10:56 | Anmäl

Hej, jag är nyfiken på det här med Bonnier Twenty7 och jag har varit inne och googlat lite om dem. Hittar bara på engelska? Betyder det att man måste skicka in engelska manus?

mvh

Alice

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

Guernica

"En tragedi under spanska inbördeskriget som för alltid blir ihågkommen genom en känd spansk konstn…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |