Liten nutidsorientering i stora vida bokvärlden

2015-09-30 16:16 av Mette H-B

KAN SJÄLV!
Emelie Schepp är ett färskt och mycket lyckat exempel på att egenutgivning kan vara vägen till framgång. För bara två år sedan gav hon ut sin första bok, Märkta för livet, på eget hand. Rättigheterna till tre böcker i serien köptes snabbt upp av Wahlström & Widstrand – och idag är hon en etablerad författare.

Nu har HarperCollins köpt rättigheter till att ge ut Emelie Schepps deckarserie i 14 länder. Det är första gången som förlaget väljer en svensk författare för en liknande lansering. Med start våren 2016 kommer HarperCollins-förlaget Mira att ge ut Emelie Schepps böcker globalt. Emelie kommer dock att vara kvar hos Wahlström & Widstrand i Sverige.

Jag började på egen hand, stod på garageuppfarten och lastade böcker. Och nu, på bara två år, har böckerna gått från garageuppfarten till världen. Det är svårt att förstå”, säger Emelie Schepp i ett pressmeddelande.

KANSKE …
Vår kultur- och demokratiminister, Alice Bah Kuhnke, hoppas att EU kommer överens om sänkt e-boksmoms under 2016. Det kom fram på en utfrågning om den digitala bokmarknaden på Bokmässan i helgen.

Vad krävs för att få en fungerande digital marknad? var rubriken på programpunkten på Digitala scenen, ordnad av Förläggareföreningen. Bah Kuhnke fick bland annat frågor om hur hon ser på upphovsrätt på nätet – och alltså digital moms.

Ministern sa att piratkopiering är en av de allvarligaste frågorna för bokbranschen, liksom för alla konstformer, samtidigt som det är viktigt att litteraturen sprids till så många som möjligt.

På frågan om hur hon ser på den digitala momsen, som är högre (25 procent) än den för fysiska böcker (6 procent) var svaret:

Det finns ett EU-direktiv om momsen, men regeringens ambition är att likvärdigt innehåll ska ha likvärdig moms. Magdalena Andersson driver den frågan i Bryssel”, sa Alice Bah Kuhnke och försäkrade att hon ligger på finansministern i frågan.

KONSTATERAT.
Bokförsäljningen ökar. Det visar ny statistik från Förläggare- och Bokhandlareföreningen. Under januari – augusti 2015 köpte svenskarna böcker för drygt två miljarder kronor. Det är en ökning med nära 6 procent, eller 100 miljoner kronor, jämfört med samma period 2014. Då var läget det motsatta, med en nedgång i försäljningen med ungefär lika mycket pengar. Det enda ljuset i tunneln – då – var barn- och ungdomsböcker, som stod emot trenden och ökade.

Årets statistik visar att barn- och ungdomsböcker fortsätter att öka, den här gången med 12 procent.

Det är naturligtvis väldigt roligt, och jag tror att det finns flera förklaringar till den stora ökningen. En är säkert att både samhället och föräldrar blev oroliga efter de dåliga svenska Pisa-resultaten. En annan förklaring är att förlagen gett ut starka titlar”, säger Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.  

Allmän facklitteratur ökar nästan lika mycket som barn- och ungdomsböcker. Böcker om mat och dryck går upp med 8 procent. Men också skönlitteraturen ökar för första gången på länge. Bakom tillväxten ligger främst en växande skara storsäljare från mindre förlag som Printz Publishing, Ekerlids, Inre Hälsa, Bookmark och Bokfabriken.

Deckare och spänning ökar också. Den enda kategori som tappar är memoarer och biografier, samt utländska böcker, som minskar marginellt.

Sett till format ökar inbundet mest, plus 11 procent. Men också pocket växer med några procent. Också där är det också många småförlag som lyckats bra. Fysiska ljudböcker fortsätter kraftigt nedåt, med minus 18 procent. Samtidigt ökar nedladdningsbara ljudböcker och e-böcker.

Den fysiska bokhandeln verkar på allvar ha brutit den nedgång som varit mer eller mindre konstant sedan 2007. Ökningen under årets åtta första månader är på nära 10 procent.

Härlig läsning, inte sant? Vindarna verkar vända i vår vägbana. Kulturen kultiverar som bekant. Och försiktigt framåt här, kan i bästa fall sprida sig som ringar på vattnet där … Alla mår bra av goda nyheter – de dåliga dominerar ändå. Så hurra för glada siffror!

Positiva hej från Mette

Kommentarer Kommentera

2015-10-01 08:29 | Anmäl

Harper Collins är ett förlag vi kommer att se mycket av framöver. De satsar stort i Norden nu. Min skrivarvän Catrine Tollströms bok Bödeln, Frälsaren, Observatören har köpts loss av dem och ges ut under namnet Experimentet.

2015-09-30 18:05 | Anmäl

Ja, vad sjutton. Har ägnat semestern åt att åka land och rike runt och köpa böcker och sen, när hösten satte in, skolkade jag helt sonika från jobbet och fortsatte åka runt och köpa ännu mera böcker.

Nu börjar det ge effekt.

Fast kassan är rätt låg ...

Kommentarer Skrivblock

Skriv en kommentar

Det blir mycket roligare som medlem. Det kostar inget och går på ett kick.

  • Lägg till favoriter och bokmärken

  • Rösta och kommentera

  • Diskutera och dela skrivtips i forumet!

Registrera dig
banner_mindre

Visste du att...

...Jules Renard har sagt: "Talang, det är inte att skriva ner en tanke, det är att skriva ner trehundra."

Boktipset

  • 1 ♥
  • 2 ♥
  • 3 ♥
  • 4 ♥
  • 5 ♥

3:e plats - Lucianatt

"En berättelse om en ungdomsfest som slutar illa. Novellen var mitt tävlingsbidrag i "Det var d…"

Kapitel 1 Förlag AB  |  Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm  |